10+1 zásada etikety grilování a zahradní BBQ party

15.05.2024

Již několik desítek let grilujeme s nadšením. Grilování je stále převážně mužskou doménou. Ti se obvykle shromažďují kolem grilu a připravují maso a ryby z vlastního lovu či chovu, z "masové speciálky" nebo ze supermarketu. Kdo by měl čas ve frontě s vozíkem přemýšlet nad etiketou?

Od samotného počátku grilování, což jak jistě uznáte není ryze česká tradice, existuje několik pravidel etikety. Je žádoucí je dodržovat při plánování a užívání si "barbecue" (nebo BBQ, chcete-li) party.

Studený předkrm... 

Nenabízejte žádný alkohol, jsou-li na grilování přítomny děti. Dvakrát více se vyhněte alkoholu při dětských oslavách s grilováním. Ukazujte jim totiž, že zábava u jídla v zahradě nebo na terase je spojena s alkoholem. V jejich paměti zůstane, že dobré jídlo a tato droga patří k sobě.

Žhnoucí hlavní chod  

Zde je 10 + 1 tipů etikety grilování. Desítka konkrétních rad a návodů, aby bylo vaše grilování více zábava a méně otrava. Pro vás i pro ty kolem:

1. Ohleduplnost: Informujte sousedy o svém úmyslu grilovat, aby se mohli případně chránit před doprovodným zápachem. Stihnou tak odstranit vyprané prádlo z věšáku či zavřít okna. Možná bude lepší je pozvat, nemyslíte?

2. Dobrý vítr: Zajistěte dobré větrání varné zóny, aby se nehromadil kouř a pachy pod přístřeškem. Nic není horšího, než když vítr fouká nevhodným směrem. Pečlivě naplánujte umístění grilu, aby nedocházelo k obtěžování ostatních.

3. Vegetariánské možnosti: Grilování nemusí být jen o mase. Myslete na "býložravce" a připravte vegetariánské alternativy jako saláty, hummus nebo halloumi burgery. Předcházejte komplikacím a mějte bezlepkové pečivo.

4. Příbory: Ujistěte se, že máte dostatek ubrousků a příborů, optimálně steakových nožů. 

Máloco je méně žádoucí, než host hledající, kam se zamazaný od BBQ omáčky utřít.

Jen mezi námi, používat kapesník je krajně nevhodné. 

5. Počasí: Zvláště mezi kopečky a v květnu je počasí nevyzpytatelné. Mějte připravený plán B pro případ deště. Vymyslete alternativu, jak přesunout akci dovnitř či změnit termín. Jinak by vám hosté za "zpívání v dešti" nemuseli poděkovat.

6. Příprava: Plánujte s předstihem. Ujistěte se, že je gril zapálený, stoly prostřené a vše připraveno, než dorazí první hosté. Měli byste se jim plně věnovat. Honit vše na poslední chvíli není dobrá známka pro hostitele. 

7. Dress code: Neočekávejte od hostů večerní róby, ale zároveň nepřipusťte efekt "underdressed". Vhodné jsou chinos nebo šortky a košile, pro dámy letní kalhoty s topem nebo šaty. A vhodné boty. Jen prosím žádné "kroksy". Ty patří do akvaparku...

8. Dokonalý hostitel: Když dorazí první hosté, myslete na to, že mají za sebou cestu. Nabídněte jim vodu s bylinkami nebo citrusy, lehké občerstvení a místo k postávání nebo sezení. Mohou sledovat ono mužské snažení u grilu.

9. Stín: Ujistěte se, že máte k dispozici místa bez slunce. Nevsázejte na laciné pergoly za pár stovek nebo plážové slunečníky, které s prvním poryvem smetou i stůl. Hosté budou nadšení, pokud odejdou nezranění a nebudou se muset u vás grilovat sami.

10. Dárky a čas: Hosté by měli přinést vhodný dárek. V létě bych nevsázel ani na pralinky ani na alkohol. Viz "předkrm". 

Vymaňte se ze stereotypů a nechte láhve láhvemi. Vezměte skvělé džusy, parádní hořčice nebo košík ovoce.

Přijít byste měli včas, klidně 10 až 15 minut později. Nechoďte však nikdy dříve. Odcházejte mezi prvními, zároveň však nejpozději s ostatními hosty.

11. Etiketa u stolu: Heslovitě: nepijte z láhve, nabídněte nebo vyžádejte si sklenice, nenamáčejte si své sousto do společné omáčky 2x, neohryzujte kosti jako neandrtálci – máte příbor, nemluvte s plnou pusou a používejte ubrousky, ubrousky a ubrousky.

Desert?

Přestože grilování patří mezi neformální akce, jde o setkávání s lidmi. Jste tedy ve společnosti. Svým chováním vytváříte úroveň akce a jste vzory a inspirací dětem. Těm vlastním i těm cizím. Nastavte si tedy zrcadlo...

Zdroj obrázku: fairwaysatbeylea.com