Etiketa na obědě s kolegy. Jde o více než se jen najíst
Na první pohled je firemní jídelna nebo kantýna nenápadným až běžným prostorem. Jde však také o místo, kde můžete projevit smysl pro etiketu. Lze ji nalézt v nabídce společné cesty, při průchodu dveřmi nebo cestou výtahem či nádvořím firmy. Etiketa má prostor také v dohodách, konverzaci nebo při samotném stolování.
Společné obědy lidí z kanceláře, kolegyň i kolegů, jsou významným prvkem určující firemní prostředí.
Jít s někým na oběd je čas, který může vést k rozvoji přátelství.
Situace se však může lišit v závislosti na tom, zda má vaše firma vlastní jídelnu či kantýnu nebo se skupiny vydávají do restaurací a bister v okolí. Spolupracovníci mají však v obou případech možnost setkat se u jídla. A vzít etiketu s sebou...
Zde je tedy pár námětů, jak častěji dělat věci lépe než ostatní:
Dohody:
Když se s někým domluvíte na společném obědě, je důležité slib dodržet. Až na výjimky, které jsou jistě odpustitelné, je vždy možné zařídit si práci tak, abyste byli schopni v daný čas odejít a nezdržovali ty, kteří na vás čekají.
Svršky:
Víte-li, že má vaše kolegyně nebo kolega kabát v šatně nebo ve skříni, nabídněte, že ji přinesete. Je to gesto, na které se nezapomíná a posiluje vazbu mezi lidmi.
Moje nová kniha již brzy...
Čtete úryvek jedné z kapitol nově připravované knihy "Zlatá pravidla firemní etikety". Je o soužití a vztazích v práci. Myslím, že vaše chování a komunikace ve firmě ovlivňuje mezilidské vazby, náladu uvnitř a také jak se tam pracuje...
A o to mi jde. Těším se, až vám o tom povím víc.
Dveře:
Otevřete a umožněte druhým projít. Nejde jen o to, že muž nechá projít ženu a ti mladší počkají, než projdou starší. To je čistá etiketa a hodí se dodržovat. Dát přednost ve dveřích však může v podstatě každý.
Na cestě:
Choďte na chodbách i po cestách vpravo. Pokud se v užším koridoru míjí dva lidé, ustupují muži ženám a mladší starším. Jdou-li v páru, pak se muž zařadí za ženu a mladší za staršího.
Svršky 2.0:
Přinesl vám někdo kabát z šatny? Oplaťte tím, že nabídnete odložení na věšák. Stačí, když řeknete, že si jdete odložit a o plášť kolegyně či kolegy se postaráte.
Nepřinesl vám nikdo kabát? Nevadí, nabídněte tuto službu vy někomu jinému. Někdo musí začít…
Místo u stolu:
Přenechejte lepší místo u stolu ženě, jste-li muž. Vyberte si "horší" místo pro sebe v případě, že jste žena mladší než vaše kolegyně. U mužů to platí podobně. Lepší místo je to, které má výhled do prostoru restaurace nebo do krajiny.
A závěr?
Ať budete ve firemní jídelně nebo v restauraci mimo firmu, nezapomínejte, že i během obědové pauzy spoluvytváříte obrázek vašeho zaměstnavatele.
I v prostředí, které není čistě pracovní, je dobré zachovat kultivovanou důstojnost a budovat dobré jméno týmu nebo společnosti, ve které pracujete.
A své vlastní renomé...