Top restaurant u vás doma? Etiketa domácí 3. část

22.04.2020

Mám ve velké oblibě chystat stůl pro konzumaci jídla. S běžnou snídaní ve všední den "si hraji" dvacet minut, příprava víkendové snídaně mi spolkne klidně půl hodiny. Jen příprava. Samotná konzumace trvá další půl hodiny, v sobotu a v neděli jíme snídani hodinu. Ano. Vstávám o hodinu dříve, abych mohl se svojí ženou královsky snídat. Možná jsem trošku ovlivněn studiem na hotelové škole, ale při chystání stolování neponechávám nic náhodě.

Myslím si, že součástí života každého muže je umět se postarat o jídlo. Představu dávného lovce, jež se vydává na lov, zaplašte. Myslím současného muže, moderního gentlemana. Postarat se o jídlo není jen umět vydělat peníze, ale také jídlo nakoupit. A "dotáhnout" domů. Vytvořit smysluplné zásoby, kochat se pocitem dostatku. A měl by také umět jídlo připravit. Uvařit, nachystat, sníst a společně uklidit.

Zdroj obrázku: latterdaysaintmag.com

Doporučuji, abyste ke konzumaci běžného jídla doma přistupovali se stejnou úctou, jako když někoho hostíte. Hostíte totiž toho nejdůležitějšího člověka ve vašem životě - sám sebe. A také členy vaší rodiny. Každý den ať to u vás vypadá, jako by měla přijít vzácná návštěva. Připravte stůl tak, aby byl vkusný a umožňoval konzumovat jídla podle doporučení etikety a korektního chování. Co děláte doma, toho si všimnou vaše děti a budou v tom pokračovat. Vše na stole má své místo. I obyčejná pohanková kaše může vykouzlit podobnou krásu jako část degustačního menu v top restauraci.

1. Vytvořte celek. Na první pohled nesourodé kusy skla, porcelánu a nerezu spojte v harmonické těleso. Mýtus, že na stole musí být kompletní servis a k tomu sklenice od stejného (nejlépe značkového) výrobce, zde rád vyvrátím. Bílé porcelánové talíře, čokoládově hnědé espresso šálky, skleněné broušené misky po babičce, nápojové sklo bez vzoru. Jednoduché těžké příbory z nerezové oceli, nebo s dřevěnými rukojeťmi. Cokoli lze spojit, pokud jsou talíře stejné, sklenice stejné, misky stejné a příbory stejné.

2. Vytvořte povrch. Na stůl položte ubrus správného rozměru. Měl by být o 25-30 cm delší a 25-30 cm širší, než je rozměr stolu. Jen tak bude hezky splývat. Pokud máte stůl s krásným dřevěným povrchem, nemusíte jej zakrývat. Místo ubrusu můžete zvolit tzv. běhouny nebo štoly. To jsou dlouhé pruhy látky většinou v šířce 40 cm. Délka běhounu by měla být o 50-60 cm delší než je délka stolu. Umístěte je doprostřed nebo jimi spojte naproti se nalézající místa k sezení.

3. Vytvořte místo. Každý strávník u stolu by měl mít své místo. Označte ho talířem. K talíři dejte papírový ubrousek. Můžete ho jednoduše položit na talíř, zasunout z části pod talíř nebo jednoduše složit na poloviny jako v bistru a položit vedle talíře. K talíři umístěte příbory. Obecně se vidlička umísťuje na levou stranu, nůž na pravou. Chcete to trošku jinak? Potom je dejte k sobě, vidličku i nůž na pravou stranu, třeba na složený ubrousek. Lžíce patří vždy vpravo.

4. Vytvořte nápoje. Sklenice na nápoje umístěte dva centimetry nad hrot nože na pravou stranu od talíře. V domácím prostředí postačí sklenice na vodu nejblíže hrotu nože. Pokud máte v plánu podávat i víno, založte vinnou sklenici šikmo napravo od ní. Karafu s vodou postavte tak, aby na ni dobře dosáhl muž a mohl (protože je muž) své ženě i dětem dolévat.

5. Vytvořte pokrmy. Domácí servírování může být odlišné od toho v restauraci. Můžete se sice pustit do toho, že připravíte v kuchyni jídlo již na talíře, ale není to nutné. Bez obav můžete doprostřed stolu postavit různá jídla tak, aby si všichni mohli nabírat. Využijte mísy nebo přímo hrnce. Vaše hrnce by však měly být krásné, tedy nepoškozené a čisté. Připálené omáčky z minulých vaření vkusné nejsou. Nezapomeňte na vhodné překládací nástroje, naběračky a vidličky. Muž by se měl chopit aktivity, požádat ostatní o talíře a nabrat pokrmy všem. Sobě jako poslední. Vaší ženě nabírejte jako první, poté vašim dětem. U toho smíte dětem vysvětlit, proč to tak děláte...

6. Vytvořte snídani. Je to první jídlo dne. Když se rozhodnete, že budete podávat k snídani šunku a sýr, dejte si záležet. Každý plátek sýra přehněte napůl tak, aby se nezlomil. Položte je na talíř tak, aby plátky vytvořily vějíř. Plátky pokládejte nejméně 3 cm od okraje talíře. Nikdy ne u kraje nebo aby přepadávaly přes okraj. Plátky šunky můžete poskládat stejnou formou. Pečivo naskládejte úhledně do košíku a překryjte ubrouskem. Snídáte raději něco sladkého? Potom tedy připravte kaši nebo jogurt. Na stůl nedávejte umělohmotné kelímky, to opravdu dobře nevypadá. Jogurt z kelímku vyškrábněte do misky a ozdobte ovocem a ořechy. V případě, že jste se rozhodl udělat pro celou rodinu čerstvé croissanty, pozor na rozříznutí. Pečivo nařízněte nožem s jemnými zoubky ze strany, kde není croissant vypouklý. Nedořezávejte. Naložte na něj, co vaše hrdlo ráčí, přiklopte. Obložené pečivo poté rozřízněte na poloviny - bude se lépe jíst a budete u toho lépe vypadat.

7. Vytvořte oběd. Internet, časopisy a tištěné strany kuchařských knih jsou plné jednoduchých a zdravých receptů. Z mého pohledu je však nutné zařídit, aby byly také správně podávány. Základ je popsán ve 3. odstavci. Nedělní oběd si však zaslouží o trošku více. Například svíce. Na bezpečné místo na stole umístěte svícny se svíčkami a zajistěte jejich stabilitu. Pokud jsou svíčky nové, mají příliš dlouhé knoty. Zkraťte knoty na 5-7 mm a poté zapalte. Skvěle vypadají dvě svíce. A k tomu vhodné a vkusné dekorace. Založte jídelní talíře, misky, příbory a sklenice. Nakonec ubrousek. Ten používejte po každém soustu, když se chcete napít. Nápojové sklo držte vždy v pravé ruce. Pokud jste praváci. Pokud naléváte jakýkoli nápoj do sklenic, nalévejte tak, aby byly zaplněné do poloviny, víno do jedné třetiny.

8. Vytvořte večeři. U posledního jídla dne je to stejné. Jen můžete zmírnit osvětlení a přidat na stůl o pár svící navíc. Atmosféra, kterou tak vytvoříte, bude intimnější, plameny svící se budou odrážet v očích všem, se kterými sedíte u stolu. Vyhledejte skvělou hudbu, klidnou a motivující. Zde je můj oblíbený playlist.

Važte si každé příležitosti, kdy můžete sedět u jídla se svojí rodinou, partnery a svými dětmi. Oblečte se na to skvěle a upravte se. Udělejte ze společného jídla rituál hodný předávání. Tyto chvíle patří mezi ty nejcennější. Dejte přednost společnému jídlu před vším. Nepolevujte, nejezte u namodralého světla televize, nejezte na sedačce, za pochodu, s mobilem, novinami ani při práci. 

Nejezte sami.


Líbí se vám tento článek? Mé psaní můžete podpořit zakoupením mé knihy nebo zbrusu nového e-booku.